PAMiR7000

HOME | KONTAKT | O NÁS

> NEJVYŠŠÍ HORA MALÝCH ANTIL

VULKÁN SOUFRIERE JE STÁLE ČINNÝ (GUADELOUPE, Fr.) / 1.3.2018

Malé Antily nabízejí k turistice některé velmi horanté ostrovy, porostlé většinou krásným středoamerickým deštným pralesem. Nejvýše se sopky vysoptily na západní polovině ostrova Guadeloupe, který je francouzským zámořským územím. Výstup na něj dokáže být klimaticky velmi nepříjemný.

Z parkoviště ve výšce 950 metrů stoupáme nejprve na horní hranici pralesa, na začátek savan. Poté se kroužením kolem vrcholu Soufriere (1467 m) pomalu přibližujeme závěrečnému výstupu na jeho rozložitý vrchol. Zde najdeme spoustu vulkanických projevů - krátery, fumaroly, výrny sirovodíku a jiné. K tomu samozřejmě lávové skalní útvary. Za pěkného počasí je výhled dodaleka.

Problémem na tomto vrcholku je jeho větrnost a téměř permanentní zahalení vlhkými a studenými mraky. Pocitová teplota opravdu může klesnout až k nule, na což spousta turistů, které zde uvidíte, a kteří si sem jen odskočili z pláže, není připravena. Na každý případ je výstup na Soufriere velmi atraktivním podnikem a lze jej doporučit každému, kdo se na tomto kouzelném ostrově vyskytne.

copyright PAMIR7000, anno 2018

PARTNEŘI