PAMiR7000

HOME | KONTAKT | O NÁS

> PŘECHOD KILIMANDŽÁRA

PŘECHOD KILIMANDŽÁRA (TANZANIE) / 2.3.2018

Kilimandžáro jistě netřeba nikomu představovat. Travers hory ovšem ano, protože na ten míří jen velmi málo lidí. Začíná nejlépe trasou Machame na jižní okruh, z něj pak v kempu Lava Tower odbočíme do vysoko položeného kempu Arrow glacier (4850 m). Ten je v místě někdejšího ledovce Arrow, ale v době našeho výstupu zde bylo sněhu tolik, že to vypadalo, jakoby ledovec nikdy neroztál. Každopádně kemp byl velmi studený a nehostinný, holt, skoro 5000 merů.

Noční výstup pak vedl poruchou ve stěně zvanou Western breach, nejprve sněhem a ledem po žebru, kde některé úseky vyžadovaly lano a lapší by byly s cepínem a mačkami. Kličkující trasa vede pod stěnu, která celý amfiteátr uzavírá, tou se prostupuje po strmém pilíři schodovitou trasou obtížnosti okolo II.stupně UIAA. Samozřejmě, žádná velká obtížnost to není, ale jste už 5 hodin na nohou a 5600 m vysoko. Stěna vyvede na okraj kráteru u Furtwanglerova ledovce.

Odtud dále je již trasa jednoduchá. Projít kráter Kiba a vystoupit strmou sněhovou úžlabinou na vrcholový hřeben Uhuru a jím na nejvyšší bod 5895 m vysoko. Střecha Afriky, nádhera. Sestup je koupání se v prachu a kamení cesty Mweka přes kempy Barafu, Millenium a Mweka.

copyright PAMIR7000, anno 2018

PARTNEŘI