PAMiR7000

HOME | KONTAKT | O NÁS

> NP URHO KEKKONEN

FINSKOU TUNDROU NA BĚŽKÁCH / 9.4.2018

Jediné, co je na výletě do finské tundry špatně, je ta dálka. 2600 km když chcete být pružní na podmínky je nutné ujet autem a trajektem přes zamrzlý Finský záliv. Pokud chcete cestovat pohodlně, můžete letět do Ivala, ale tam musíte kupovat letenky předem a jakákoliv pružnost mizí. Každopádně vstupní branou do NP Urho Kekkonen je Saariselka a osada Kiilopää.

V tundře lze volit mnoho variant jak trasy, tak celkové délky pochodu na lyžích. Ovšem těžko to někoho bude v kuse bavit více než 5 dní, pakliže si sem ovšem nejdete něco dokazovat. Pěti dní a čtyři noci ve srubech na trasách, které je lépe zajednat předem a zaplatit si tu placenou část, většinou stačí. Ono krajina je zde sice krásná, čistá, mrazivá a zasněžená, ale po čertech jednotvárná.

V březnu je zde nejvyšší sezóna. Teploty můžete čekat od mínus 30 ráno až k nule během dne. Sníh je pouze prachový a to klidně v metrové vrstvě. Záhrab prostě udělat nejde. Bonusem pro každého je pak možnost vidět polární záři. V dubnu je méně lidí, ovšem zase už tak dobře nedrží led na jezerech a na řekách.

copyright PAMIR7000, anno 2018

PARTNEŘI