PAMiR7000

HOME | KONTAKT | O NÁS

> FAGARAŠ - KOTLINA SARAŢII

UKONČENÍ ZIMY NA FAGARAŠI (RUMUNSKO) / 10.4.2018

Vloni jsme končili zimu pěkným ledovým výstupem v Javorové dolině ve Vysokých Tatrách. Letos jsme vybrali ledovou kotlinu Saraţii v rumunském pohoří Fagaraš. Normálně jsou zde tři mohutné ledopády kousek od sebe pod vrcholy Negoiu a Şerbota. Vše pěkně blízko velké chaty Negoiu, kde najdete ubytování i občerstvení. Nemohli jsme však tušit, že letos nastoupí teplo tak rychle, že led zmizí během dvou týdnů.

Z dolního ledopádu se stal vodopád, horní ledopád, ten největší, byl na pohled nestabilní, proto zůstal lezitelný jen jediný - druhý led kaskády Saraţii. Za hodinu a půl jsme došli od parkoviště na konci lesní cesty na chatu Negoiu ve výšce 1540 m. Po noclehu jsme ráno po noci, kdy nemrzlo, vyrazili do kotliny Saraţii. Druhý led nakonec vylézt šel, ovšem byl tak měkký, že o nosnosti šroubů jsme si mohli nechat jen zdát. Rychle nahoru a rychle pryč.

Přitom stačilo, aby v noci přišlo pár stupňů mrazu, třeba těch mínus 6, co hlásila předpověď, a bylo by to perfektní. I tak to byl ovšem povedený víkend na Fagaraši - dnes je oblast dosažitelná za 9 hodin autem z Ostravy. Kromě hodiny jízdy je to souvisle po dálnici až pod hory.

copyright PAMIR7000, anno 2018

PARTNEŘI