PAMiR7000

HOME | KONTAKT | O NÁS

> VYSOKÉ TATRY - LEDY VE SVIŠŤOVCE

PRVNÍ LED VE SVIŠŤOVCE (SLOVENSKO) / 11.4.2018

Ledy ve Svišťovce v dolině Bielej vody ve Vysokých Tatrách patří mezi stálice. Málokdy zde nepotkáte o víkendu lezecké družstvo, ke konci sezóny bývají v ledu často prefabrikované stupy jako na schodišti. Nejvíce to platí pro Třetí led, ten nejblíže chatě. Nejdále od chaty (a nejblíže parkovišti Biela Voda) najdete potom První led ve Svišťovce, který má dvě větve.

Standardně se leze mohutná pravá větev, která končí po 30 m ve štandu, který si musíte sami udělat, nebo po 60 m v pevném stanovišti ve skále. Leze se jako dvoudélkový. Levá větev je zrakům po většinu délky ukrytá. Za krátkým ledovým nástupem následuje sněhový kotel a poté 30 m souvislého lezení ledu střední obtížnosti (okolo WI3), který je natečený v úzkém kuloáru.

Pěkný výstup končí v nepěkném sněhovém závěru, kde není jak jistit, ale padat je kam a kdy. Pokud vše dobře dopadne, jako že většinou ano, dolezete po 55 metrech k pevnému štandu vpravo. Pro výstup i slanění jsou nutná 60 m lana. Od auta na parkovišti dojdete pod nástup k ledu za hodinu a půl, od chaty pak za 30 minut.

copyright PAMIR7000, anno 2018

PARTNEŘI