PAMiR7000

HOME | KONTAKT | O NÁS

> ETIOPSKÉ POHOŘÍ BALE

PŘECHOD POHOŘÍ BALE V ETIOPII/ 12.2.2018

Nejvyšší části pohoří Bale pokrývá plató Sanetti, které je výše než 4000 m nad mořem. Najdeme zde nejvyšší vrchol Tulu Dimtu (4377 m) a některé další vrcholy vyšší než 4000 metrů. Na plató Sanetti také najdeme velkou populaci kriticky ohrožených vlčků etiopských. Když máte štěstí, potkáte jich tu několik z celkové populace 350 ks. Přes plató vede nejvýše položená silnice Afriky.

Okraje plató jsou zdobeny buď skalními sopečnými věžemi, jako v případě tzv. skalních jehel Rafu, nebo krajinově překrásnými útesy, které plató ohraničují jako stolové hory. I vrcholové části plató jsou obydlené pastevci. Přechod zabere ve většině směrů dva až tři dny. Skončit lze například na jižní straně, kde sestoupíme až na okraj Harenského lesa, což je druhý největší komplex lesa v Etiopii vůbec.

Severní předhůří je součást národního parku Bale Mountains. Najdeme zde lesní savany, kde se pasou menelikovy vodušky a také nyaly horské (lesoň horský), obě endemické antilopy Etiopie. Spolu s prasaty bradavičnatými a paviány je lze pozorovat přímo z auta, když projíždíte parkem po hlavní silnici. Pohoří Bale není tak navštěvované, jako Simienské hory. Svůj půvab však zajisté má.

copyright PAMIR7000, anno 2018

PARTNEŘI