PAMiR7000

HOME | KONTAKT | O NÁS

> PHU V OBLASTI HIMLUNG HIMAL

OSADA PHU V NEPÁLSKÉM HMALÁJI / 24.3.2018

Tzv. oblast Ztracených údolí Naar a Phu byla pro treking otevřena teprve nedávno. My jsme se sem dostali v rámci přístupového treku k sedmitisícovce Himlung, kdy jsme z osady Koto na okruhu kolem Annapúrny došli během dvou dní do poslední vesnice na trase, osady Phu ve výšce 4050 m. Oblast je vklíněna mezi tibetskou hranici, Mustang, Annapúrnu a Manaslu.

Oblast byla nedávno téměř vylidněná, ovšem s rozvojem turistického ruchu se sem zase začínají vracet místní obyvatelé a v jindy pustých vesnicích znovu vznikají obydlené domy. Ne tak v Phu, tento opevněný kopec vysoko pod horami nebyl nikdy opuštěný. Dnes zde žije značné množství místních obyvatel a k nim se v sezóně přidávají denně desítky trekařů a horolezců, kteří chtějí využít pohostinnosti zdejších, byť díky nadmořské výšce dosti drahých lodgí.

Scenérie kolem Phu, stejně tak i vesnice samotná, jsou krásné fotomotivy a stojí za to je vidět. Krajina zde připomíná více střední Asii, než šťavnatý Himaláj. Je přece jen již blízko Mustangu a Tibetu, se kterými sdílí podobný charakter krajiny. Také obyvatelstvo je zde již vyloženě tibetského typu, nikoliv nepálského.

copyright PAMIR7000, anno 2018

PARTNEŘI