PAMiR7000

HOME | KONTAKT | O NÁS

> VYSOKÉ TATRY - VYSOKÁ

ZIMNÍ VÝSTUP NA VYSOKOU (SLOVENSKO) / 1.3.2018

Normální cesta na tento velmi vysoký vrchol Tater vede jeho centrálním žlabem, který při pohledu z dálky působí velmi strmě a zcela nepřístupně. Jako vždy na horách, když dorazíme pod něj, situace je zcela jiná a nakonec zjistíme, že se to dá celé pěkně sjet dolů na lyžích - pokud je na to dobrý sníh a příznivá lavinová situace.

Z chaty na Popradském plese vyrážíme do Zlomiskové doliny a dále Rumanovou dolinkou do Dračí bránky, což je široké, i když na obě strany dosti strmé sedlo mezi Dračím hřebenem a masívem Vysoké. Sem jde na lyžích dojít téměř vždy, úsek odtud na vrchol je již s otazníkem. My zde díky betonovému sněhu nacháváme lyže a nahoru pokračujeme v mačkách. Pozor! Je nutné postupovat hodně vlevo, než dojdete do HLAVNÍHO žlabu, který si prostě nespletete, když už ho uvidíte. Viděli jsme družstva vystupovat špatnými žlaby více na východ, které jsou buď zcela neschůdné, nebo velmi obtížné (resp. už to není VHT).

Žlab se napřímí až posledních asi 50m pod sedlem mezi vrcholy Vysoké, přičemž vyšší je ten západní. Na něj se ze žlabu odbočí kousek pod sedlem pod skalním blokem. Zde je vhodné natáhnout lano (ve skále je smyčka), úsek je strmný a je kam padat. Vrcholový výhled od kříže pak stojí samozřejmě za to.

copyright PAMIR7000, anno 2018

PARTNEŘI